Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Wigneres diákok az önkéntes tartalékos alapkiképzésen
2016.08.02. 15:08 , Ifju Tímea főhadnagy
Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság már több éve együttműködik a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégiummal, sőt több mint két éve megállapodást is kötöttek. Ennek célja, hogy minél több fiatalhoz eljusson a honvédelem ügye, megismerhesse a katonai szolgálati lehetőségeket és csatlakozzon a Magyar Honvédség Önkéntes Tartalékos Rendszeréhez. Korábban beszámoltunk arról, hogy június 9-én tizenkilenc wigneres diák írta alá önkéntes műveleti tartalékos szerződését, most örömmel jelenthetjük, hogy szinte mindannyian itt vannak az önkéntes tartalékos alapkiképzésen Püspökszilágyon.
Az eső a katona barátja! Aki már régóta katona az ismeri ezt a mondást, melyet a kiképzőktől és parancsnokaiktól oly gyakran hallottak, hallanak a mai napig. Nem volt ez másként a 25 napos önkéntes műveleti tartalékosok alapkiképzésén sem, amikor éppen a terepen való mozgásformákat tanulták, illetve lőgyakorlatot is hajtottak végre július 28-án, csütörtökön a püspökszilágyi kiképzőbázison.
Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium egyik 18 éves diákját, Krajcsik Zoltánt szólítottuk meg és beszélgettünk a kiképzésről. Zoltán csak addig volt nagyon komoly, míg fotóztam, egyébként végig széles mosollyal az arcán válaszolt kérdéseinkre.

Hogy tetszik az alapkiképzés? Hogy érzed magad?

Nekem tetszik, nagyon jól érzem magam.

Miért döntöttél úgy, hogy szeretnél önkéntes műveleti tartalékosnak jelentkezni?


Elsősorban a hazaszeretet miatt, másodsorban pedig szerettem volna kipróbálni magam a honvédségnél. Már gyerekkorom óta vonzott a sereg.

Van a családban katona?

Nagybátyám határőr volt és kereszt apukám is szintén a határőrségnél szolgált. Ők sokat meséltek az akkori időkről, szolgálatukról. Mielőtt a kiképzésre jöttem, felkészítettek, hogy mire számítsak.

Na és erre számítottál?

Bevallom, kicsit keményebbre számítottam.

Milyen foglalkozások voltak eddig?

Elméleti és gyakorlati foglalkozások voltak, harcászati, vegyvédelmi, egészségügyi ismereteket, a terepen való mozgást és lőelméletet tanultunk. Most jöttünk ki terepre, hogy itt is gyakoroljunk. Azt, amit bent az iskolapadban, elméletben megtanultuk, most itt a gyakorlatban is meg tanuljuk alkalmazni.

Melyik foglalkozás tetszett leginkább?

A terepgyakorlatok tetszenek és a lövészet, jobb itt kint lenni, mint bent a tanteremben.

Mi volt az az út, amely ide vezetett a honvédséghez?

Iskolánk már régóta tartja a kapcsolatot az egri toborzó irodával, így már korábban kapcsolatba kerültem velük. Úgy gondoltam, hogy majd érettségi után jelentkezek katonának, de korábban adódott ez a lehetőség és nem akartam várni.

Mit üzennél a hozzád hasonlóan középiskolás korú fiataloknak? Miért jelentkezzenek katonának?

Összekovácsol bennünket, nagyon összetartó a közösség, nincs széthúzás: a szakaszunk és a század is összetart. Fegyelmet, összetartást és mindent meg lehet tanulni, amelyet a további életünk során hasznosítani tudunk.
Bár Krajcsik Zoltán még igazán nem tudta megmondani, hogy a jövőre vonatkozóan milyen tervei vannak, de a Magyar Honvédség kapuja nyitva áll az ilyen elhivatott fiatalok előtt. Aki igazán szeretne a honvédség közösségéhez tartozni, bajtársiasságot, emberséget, fegyelmet tanulni, az ne habozzon és jelentkezzen katonának. Az ország minden megyéjében megtalálható irodáink folyamatosan várják a jelentkezőket!

Fotó: a szerző felvételei
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2