Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
1848-ban sem volt egyszerű dolga a hadseregszervezőknek
2023.03.19. 12:00 , Krizbai Diána hadnagy

Nemzeti ünnepünk, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott alakulatunk. A rendezvényen számos érdekes részlet hangzott el az 1848-as eseményekről, az akkori hadseregszervezésről. Durgó Tamás alezredes, alakulatunk parancsnoka Mészáros Lázár hadügyminiszter legfőbb eredményeként emelte ki, hogy még mindig megvan az, amit 175 évvel ezelőtt megalkotott: a Magyar Honvédség.

A történelmi események felidézésére a rendezvényen levetítették a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából - Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály gondozásával és a Zrínyi Katonai Filmstúdió közreműködésével - készült rövidfilmet.

Ezen felül a történelmi események konkrét hadügyi vonatkozásairól és színes momentumairól is hallhattunk Professzor Dr. Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettesének ünnepi beszéde révén. A rektorhelyettes elmondta miként alakult meg 175 évvel ezelőtt a Magyar Honvédség, választották meg első hadügyminiszterré Mészáros Lázárt. A toborzásért felelős parancsnokságunk állományához szólva Professzor Dr. Csikány Tamás dandártábornok – mintegy megnyugtatásul – kiemelte: mindig nehéz dolga volt a hadseregszervezőknek.

 

Beszédében Durgó Tamás alezredes annak jelentőségét emelte ki, hogy 175 évvel ezelőtt mindössze pár hónap alatt alakult meg a Magyar Honvédség. Ezt Mészáros Lázár akkori hadügyminiszter legfőbb eredményének nevezte.

 

Az ünnepségen többen vehetettek át elismerést alakulatunk parancsnokától, aki záróbeszédében a parancsnokság állományának munkáját megköszönve azt mondta: az MH KIKNYP szerteágazó feladatrendszerének köszönhetően a fővárosban és a vármegyékben is polihisztorok dolgoznak.

Szöveg: Krizbai Diána hadnagy

Fotó: Farkas Gábor t. hadnagy

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2