Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Tíz éve indult a honvéd kadétképzés a Wignerben
2021.09.21. 15:03 , Márton Boglárka hadnagy
Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium. Az intézmény életében van egy másik fontos jubileum is: tíz éve csatlakoztak a Honvéd Kadét Programhoz, amelynek keretében a diákok már érettségizhetnek is honvédelmi ismeretekből.

Az intézményben jelenleg egyszerre folyik honvéd kadét közismereti képzés és honvéd kadét ágazati szakképzés, utóbbira két éve tértek át. A 11-12. évfolyamosok katonai alapismereteket tanulnak, valamint olyan honvédelmi foglalkozásokon és versenyeken vesznek részt, amelyeket a Magyar Honvédség, illetve a Honvédelmi Sportszövetség szervez. A 9-10. évfolyam már az ennél összetettebb honvédelmi ágazati képzésben vesz részt, így a diákok elméleti és gyakorlati tárgyakon és szabadidős foglalkozásokon keresztül, a négy év alatt közel 1500 órában ismerkednek a honvédelemmel, majd honvédelmi ismeretek ágazati tantárgyból közép- vagy emelt szinten érettségiznek. A képzések nagy előnye, hogy a fiatalok a mindennapi életben is használható tudást szereznek, ilyen például az elsősegélynyújtás, a tájékozódási ismeretek és az önvédelem.

A Honvéd Kadét Program sikerességét mutatja, hogy a középiskola tanulói évről-évre eredményesen szerepelnek az Országos Haditorna Verseny megyei és országos fordulóin, de megnyerték a Honvédelmi Minisztérium „1000 év katonái” vetélkedőjét is, melynek döntőjét nemrég rendezték meg a komáromi Monostori Erődben. A verseny feladatai elsősorban történelmi korszakokhoz, így a honfoglaláshoz, a lovagkorhoz, az 1848/49-es szabadságharchoz, a kuruc korhoz vagy a Monarchiához kapcsolódtak, de a diákok lézeres lövészetben és szimulátorpályákon is versengtek egymással.

 

A döntő lebonyolításában az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) honvédelmi neveléssel foglalkozó szakemberei is közreműködtek. A parancsnokság egri hadkiegészítő és toborzóirodája nyár végén motivációs tábort is tartott a Wigner leendő kilencedikes kadétjainak, Felsőtárkányon. Igazán katonás programokkal készültek a fiataloknak, a reggeleket például katonai testneveléssel indították, volt menetgyakorlatuk, emellett önvédelmi fogásokat, fegyverismeretet és térképészetet is tanultak. A közös élmények révén igazi csapattá kovácsolódtak össze a tanévkezdésre.

Az intézményben egy állófogadással egybekötött ünnepséget tartottak az ötvenedik, illetve tizedik jubileum alkalmából. A rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium részéről Almási László alezredes, honvédelmi nevelési és ifjúság-stratégiai osztályvezető vett részt, míg a Magyar Honvédséget Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, Szűcs Imre ezredes, az MH KIKNYP parancsnoka és Holló István őrnagy, az egri toborzóiroda vezetője képviselte. Bozó vezérőrnagy köszöntőjében a honvédség és az intézmény együttműködését méltatta, majd Görgei mellszobrot adott át Busák István igazgatónak, megköszönve tevékenységüket és támogatásukat.

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2