Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Névadójára emlékezett a debreceni toborzóiroda
2021.09.27. 13:52 , Márton Boglárka hdgy.

Tizenhárom éve, 2008. szeptember 23-a óta viseli debreceni toborzóirodánk Simonyi József huszár ezredes nevét, az eseményről minden évben koszorúzással emlékeznek meg a katonák.

A „legvitézebb huszár”, Simonyi óbester legendás alakja ma sem ismeretlen a debreceniek körében. A legtöbben tudják, hogy sikeres és elhivatott katona volt, azt viszont már kevesen, hogy mintegy négy évtizedet töltött a harctéren. A napóleoni háborúk hőse összesen hetvenkét kitüntetést kapott, többek közt a Mária Terézia Rend katonai lovagkeresztjét, amely akkor az egyik legjelentősebb elismerésnek számított.

 

A huszár ezredes egyik központi állomáshelye Debrecen volt: katonáival rendszeresen járta a várost, amit pozitívan fogadott a cívis lakosság. Rendben tartották a közterületeket, ünnepségeket, lovasbemutatókat, haditornákat szerveztek. A huszártiszt nevéhez fűződik az árvaház létesítése, a Simonyi út kialakítása, a fürdő és a Nagyerdő formálása.

 

Debreceni toborzóirodánk kollégái, névadójukra emlékezve minden évben rövid megemlékezést és koszorúzást tartanak a Nagysándor József laktanya előtt található Simonyi emléktáblánál.

Fotó: Smidróczki Róbert szds. 

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2