Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Hetvenévesen is a honvédelem ügyéért
2024.09.30. 08:42 , MH KIKNYP

Szeptemberben betöltötte a 70. életévét, de még mindig aktívan dolgozik a honvédelem ügyéért Dr. Krizbai János nyugállományú ezredes. Ezt bizonyítja az is, hogy amikor születésnapja alkalmából köszöntötte otthonában Durgó Tamás alezredes alakulatunk parancsnoka, múltidézés helyett a Magyar Honvédség fejlesztése, a katonai pálya volt a téma.

 

Az ünnepelt 1954. szeptember 8-án született Békésen. Kisiskolás korától érdeklődött a híradástechnika, a rádióamatőrködés iránt, mely meghatározta pályaválasztását is. A középiskolában pályaorientációs előadáson keltették fel érdeklődését a katonai élet iránt. 1973-ban kezdte meg tanulmányait a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán, melyet kiválóan, főhadnagyi rendfokozattal végzett. A főiskolai éveket követően 1977-ben Gyöngyösön a 20. Híradó zászlóaljnál kezdte tiszti karrierjét, ahol megismerte a parancsnoki munka szépségeit és nehézségeit. Később Karcagon, majd Jászberényben szolgált, főnöki és törzs beosztásokban. A csapatszolgálat alatt részt vett számos hazai és nemzetközi gyakorlaton, ahol egyebek mellett megtapasztalta a nála jóval idősebb, tartalékosokkal való közös munkát is. Ma is vallja, hogy meghatározó volt megélnie, hogy az eltérő felkészültséggel bíró, különböző generációkat képviselő katonák hogyan tudtak a közös célért rövid idő alatt csapatként együttműködni.

 

Pályája elejétől megtalálták a kihívások, fejlesztési feladatok, melyeknek saját maga képzésével is igyekezett megfelelni. 1986-tól Budapesten tanult a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, amelynek elvégzése után tudományos kutató munkába kezdett. Emellett tanult és oktatott. 1994-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett szociológusi diplomát. Ugyanebben az évben védte meg kandidátusi értekezését, melynek fókuszában a Magyar Honvédség humánerőforrás-gazdálkodási kérdései, mai fogalmakkal a humánpolitika volt. Krizbai János katonai pályája végleg a humán területre terelődött. Szolgált a Magyar Honvédség Humán Szolgálati Főnökség elemző és szociális osztályvezetőjeként, majd 1995-től csoportfőnök helyettesként. Kutatási területéhez kapcsolódóan pályázati úton nyerte el a Magyar Honvédségi Személyügyi csoportfőnöki beosztását 1996-ban, melyet csaknem négy évig töltött be. Szakmai beosztása mellett folyamatosan részt vett elméleti kidolgozó munkákban, illetve a NATO csatlakozásra felkészülés folyamatában a Visegrádi országokkal közösen végzett humánpolitikai együttműködésben. 2000-ben a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztály főosztályvezető helyettese lett, és innen ment nyugdíjba ezredesként 2007-ben. Ebben az évben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Doktori Iskolájában habilitált. 

Katonai pályája során számos hazai és külföldi elismerést vehetett át, többek között a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét is.

 

 

A nyugállományú ezredes napjainkban is „aktívan” dolgozik a honvédelem területén. Külsős szakértőként, kutatóként segíti a Magyar Honvédség humánerőforrás-gazdálkodással kapcsolatos fejlesztési terveit. Címzetes egyetemi tanárként a mai napig tanít és doktori témavezetőként segíti a hadtudományok leendő doktorait, szakértőit.

Miután Krizbai ezredes a mai napig tevékenyen követi a haderő fejlesztésének kérdéseit, kiemelten a katonai pályát érintő változásokat, érthető, hogy a 70. születésnapja alkalmából őt meglátogató kollégákkal is múltbeli emlékei helyett főként szakmai észrevételeit és javaslatait osztotta meg. Dr. Krizbai János, mint a Magyar Hadtudományi Társaság humánerőforrás fejlesztési szakosztály vezetője a közelmúltban több esetben segítette alakulatunk munkáját szakmai anyagok készítésével, előadások tartásával. A látogatás során biztosította Durgó alezredest, hogy az MH KIKNYP a jövőben is számíthat a támogatására.

 

Köszönjük szolgálatát, sok további egészséges és aktív nyugdíjas évet kívánunk! 

 

Szöveg: MH KIKNYP            

Fotók: Farkas Gábor hadnagy

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2