Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Bevonuló önkéntes tartalékosok figyelmébe
2015.06.24. 13:09
Információk önkéntes tartalékos bevonuláshoz

Az alapkiképzés, valamint a felkészítés céljából bevonuló katonai előképzettséggel nem rendelkező (25 nap), és a katonai előképzettséggel rendelkező (10 nap) önkéntes tartalékos állomány a kiképzésre az alábbi okmányokat, felszereléseket hozza magával:

Okmányok:
•behívóparancs;
•személyazonosító igazolvány (vagy személyazonosításra alkalmas okmány);
•lakcímkártya;
•adóigazolvány;
•társadalombiztosítási azonosító jelét tartalmazó okmányát;
•gépjárművezetői, munkagépkezelői engedély (amennyiben rendelkezik vele).

Felszerelés:
•sportfelszerelés (sportcipő, rövidnadrág, póló, melegítő);
•alsóruházat (zokni, fehérnemű);
•tisztálkodó felszerelés (férfiaknak borotválkozó felszerelés);
•cipőtisztító felszerelés (fekete);
•lakat (2 db);
•vállfa.

A kiképzésekről néhány fontos információ:

A kiképzés általában napi 8-9 órában kerül végrehajtásra, a kiképzési nap végén, valamint a hétvégén engedélyezett az eltávozás. A terepfoglalkozások napjain (terv szerint 2 nap) ez elhúzódhat, így kimaradást ezekre a napokra nem célszerű tervezni. Gépjárművel történő parkolás külön kérelemre az alakulat parancsnoka engedélyezhet, a laktanyában és környékén csak korlátozottan lehetséges. A híradó- és technikai eszközök használata a foglalkozások ideje alatt nem engedélyezett, a foglalkozások közötti szünetekben mobiltelefon használata lehetséges. Laptopot hordani a kiképzési foglalkozásokra nem ajánlott, hiszen nincs elég idő és hely azok használatára, alakzatban történő mozgás során mobiltelefon használata tilos.
A kiképzés időtartama alatt a híradó- és technikai eszközök (laptop, mobiltelefon, táblagép) állapotában bekövetkezett változásáért a katonai szervezet felelősséget nem vállal! Zárható tároló biztosítására nincs lehetőség.

A katonai kiképzettséggel nem rendelkező önkéntes tartalékosok alapkiképzése (25 nap):

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Budaörsi úti objektumában, a Petőfi Sándor laktanyában, a terepfoglalkozások pedig a püspökszilágyi bázison kerülnek végrehajtásra.

A katonai kiképzettséggel rendelkező önkéntes tartalékosok felkészítése (10 nap):

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Budaörsi úti objektumában, a Petőfi Sándor laktanyában.

Katonai kiképzettséggel már rendelkező, felsőoktatási intézetekben tanulmányaikat folytató hallgatók és a korábban meghagyásra kijelölt munkakörben dolgozó önkéntes tartalékosok felkészítése (10 nap):

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Budaörsi úti objektumában, a Petőfi Sándor laktanyában.

Önkéntes tartalékos vagyok, szeretnék hivatásos vagy szerződéses katona lenni. Újra meg kell csinálnom az alapkiképzést?

Ha a 25 napos tartalékos alapkiképzést teljesítette, akkor a 6 hetes kiképzés csak bizonyos moduljai szükségesek pluszban. (Az önkéntes tartalékos alapkiképzés teljesítéséről igazolást állítanak ki, amely bizonyítja, hogy sikeresen teljesítette a 25 napos kiképzést.)

Felkészítés, kiképzés
2013.09.30. 18:59
Azoknak az önkéntes tartalékosoknak, akik korábban nem szereztek katonai szakképzettséget, tapasztalatot, részt kell venniük a tényleges szolgálatra történő behívásukat megelőzően felkészítésen és kiképzésen. 

A kiképzés időtartama (első alkalommal legfeljebb 25 nap, ezt követően a szerződésben foglalt időtartamig évente legfeljebb 15 nap) a fentiekben meghatározott tényleges szolgálatteljesítési időbe nem számít be. A kiképzés első éve az az év, melyben a tartalékos első alkalommal kerül behívásra kiképzésre. 

A szolgálati járandóságban részesülő önkéntes tartalékosok – tekintettel korábbi katonai szolgálatukra – tényleges szolgálatra a szerződés megkötését követően azonnal behívhatók, alapkiképzésen nem kell, hogy részt vegyenek. Rövid szinten tartó felkészítésük (általában 10-15 nap), kiképzésük külön terv alapján kerül végrehajtásra.
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2