Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Kik a tartalékosok?
2013.09.30. 18:42
A Magyar Honvédségben hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák teljesítenek szolgálatot. 2017. áprilisa óta már az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) rendszerbe is lehet jelentkezni!

A katonák a feladataikat:
  • önkéntes vállalás alapján, 
  • szigorú függelmi rendben (parancsok alapján),
  • életük és testi épségük kockáztatásával,
  • egyes alapjogaik korlátozásának elfogadásával teljesítik.

Az önkéntes tartalékosok (ÖT) között megkülönböztetünk önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT),  és önkéntes védelmi tartalékos (ÖVT) katonákat.
A Magyar Honvédség várja a jelentkezőket az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) rendszerbe is.

Mit jelent az, hogy önkéntes műveleti tartalékos?

Az önkéntes műveleti tartalékos (a továbbiakban: ÖMT) beosztások a haza fegyveres védelme feltételeinek biztosítása érdekében kiemelt jelentőséggel bírnak. Elsősorban olyan beosztásokról van szó, amelynek békeidőszaki folyamatos vagy tényleges állománnyal történő feltöltése nem elsődleges fontosságú, illetve nem biztosított, azonban a betöltésükhöz szükséges felkészülésre már a békeidőszakban szükség van. Az ÖMT-k a békeidőszaki tényleges szolgálatuk során pótolhatják a humánerőforrás hiányokat. Így többek között beoszthatóak huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokba vagy misszióban résztvevők hazai pótlására, elláthatnak időszakosan jelentkező speciális feladatokat, vagy katonai szaktudásuk és civil képzettségük, illetve alkalmasságuk figyelembevételével külszolgálati feladatokban vehetnek részt.

Fontos megjegyezni, hogy az önkéntes műveleti tartalékosok igénybe vehetők természeti és ipari katasztrófahelyzetek elhárításában való részvételre, azok megelőzésére, illetve következményeik felszámolására.

Mit jelent az, hogy önkéntes védelmi tartalékos?

Az önkéntes védelmi tartalékost (a továbbiakban: ÖVT) a katonai szervezetek hadi állománytábláiban rendszeresített őr beosztásokba veszik fel, és béke idején a HM Ei Zrt. alkalmazottjaként fegyveres biztonsági őr munkakörben a honvédség kijelölt objektumainak őrzés-védelmi feladatait látja el.

Mit jelent az, hogy önkéntes területvédelmi tartalékos?

Olyan önkéntes tartalékosok, akik civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett, önkéntesen vállalják a katonai szolgálatteljesítést, veszélyhelyzetben sem riadnak vissza attól, hogy komoly segítséget nyújtsanak hazánknak. A kormány célja, hogy Magyarország megfelelő létszámú tartalékos erővel rendelkezzen. Ennek értelmében a honvédség átalakítja és megújítja az önkéntes tartalékos rendszert, amelynek új elemeként a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) szolgálati formát.
Az ország valamennyi járásában járásonként megalakítandó, területi elven szervezett önkéntes tartlékos századok célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. A tartalékosok felkészítése és az alkalmazása helyben történik, alapvetően a járásban, esetleg a megyén belül, évente összesen 20 napban.

Tartalékos ösztöndíj


Az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság minden évben ösztöndíjat indít az önkéntes területvédelmi és műveleti tartalékosok tiszt- és altisztképzésére vonatkozóan. Részletek a Hírek menüpont alatt. 
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2